Metode

Minding the Baby

Minding the Baby fokuserer på barnets sundhed og på udviklingen af en god forældre-barn-relation i sårbare familier. Indsatsen sættes i gang inden barnets fødsel og afsluttes, når barnet er to år.

Hvad kan metoden bruges til?

Det lille barns evne til selv at regulere behov, følelser og adfærd er grundlæggende forudsætninger for, at barnet senere kan indgå i fællesskaber og opnå gode relationer til andre børn og voksne. Barnets forældre spiller en central rolle i opbygningen af denne kompetence, da det er igennem forældrenes evne til at opfatte og forstå barnets signaler og behov sensitivt og relevant, at barnet udvikler en tryg tilknytning, der kan styrke evnen til selvregulering.

Minding the Baby har fokus på at skabe stabile og trygge relationer mellem forældre og små børn, som har gavnlige virkninger for barnets fysiske og psykiske udvikling. Minding the Baby er et tværfagligt og hjemmebaseret familiebehandlingsprogram til udsatte gravide. I indsatsen arbejder en familiebehandler og en sundhedsplejerske sammen med forældre om at fremme en stabil og tryg tilknytning til deres barn.

Hvem kan have gavn af metoden?

Målgruppen for Minding the Baby er forældre, der vurderes som sårbare i deres kommende forældrerolle og befinder sig i en socialt udsat position. At de er udsatte og sårbare skyldes ofte flere af disse faktorer:

  • Forældre der har oplevet omsorgssvigt
  • Enlige forældre
  • Forældre, der er socialt isoleret
  • Forældre med lavt uddannelsesniveau
  • Forældre med psykiske problemer som fx depression, angst eller posttraumatisk stress.

Der er tale om forældre, som kommunen vurderer, kan få svært ved at skabe en tryg tilknytning til barnet.
I de fleste danske kommuner er Minding the Baby implementeret som en del af en indsats under Serviceloven, mens borgere i nogle få kommuner kan modtage et Minding the Baby-forløb udelukkende som en del af kommunens forebyggende sundhedstilbud.