I 2022 blev ”Rusmidler og skadevirkning – koncept for gruppeforløb” evalueret i samarbejde med Specialområde Udviklingshandicap (SUA) har sammen med Viborg Kommune. To spørgsmål har været hovedfokusset for evalueringen:
- Hvorvidt har gruppeforløbet skabt ændring af forbrug?
- Hvordan har gruppeforløbet skabt ændring af forbrug?
Hvorvidt har gruppeforløbet skabt ændring af forbrug?
Fire ud af ni, der har gennemført et helt gruppeforløb, har ændret deres forbrug i en positiv retning.
En deltager har helt ophørt sit forbrug, hvor tre har reduceret deres forbrug, så det er kommet under kontrol og ikke længere er problemskabende for dem selv eller deres omgivelser.
Disse positive udviklinger har deltagerne kunnet fastholde hhv. to og seks måneder efter gruppeforløbets ophør.
Fem deltagere har et problematisk forbrug af rusmidler hhv. to og seks måneder efter gruppeforløbets ophør. To af deltagerne var afholdende ved gruppeforløbets opstart og under selve gruppeforløbet, men har fået tilbagefald ca. en til to måneder efter forløbets afslutning. Tre deltagere har fortsat deres overforbrug både før, under og efter gruppeforløbets afslutning.
Hvordan har gruppeforløbet skabt ændring af forbrug?
Den faste struktur i hver gruppesession vurderer deltagerne som positiv og virksom, fordi den giver overblik og skaber tryghed i forhold til, at de ved, hvad de skal arbejde med på mødet. Især tjek ind og ud med følelseskort fremhæves som et særligt godt element i den faste struktur, fordi de visuelt kan give udtryk for noget, der kan være svært. Samtidig får de andre i gruppen indsigt i, hvordan den enkelte har det og kan vise støtte eller omsorg.
De involverede borgere oplever, at de får læring omkring rusmidler og skadevirkning, og at den er særdeles virksom netop fordi det er i gruppesamtaler. Derudover åbner disse gruppesessioner også op for mere end læring og rusmidler og skadevirkning. Deltagerne får lov til at dele følelser, ord og sprog omkring misbrug, og igennem denne deling danner de et fællesskab. Derfor er gruppeforløbet særligt virksomt; deltagerne kan nemlig spejle sig i hinanden, og de kan trække sig tilbage og tage en koncentrationspause, imens andre deler erfaringer og følelser.
Afprøvning i en større skala
Efter positive resultater fra prøveforløb opstartes en større afprøvning af gruppeindsatsen ”Rusmidler og Skadevirkning – Koncept for gruppeforløb til borgere med udviklingshæmning og rusmiddelproblemer” i samarbejde med Ikast-Brande Kommune, Herning Kommune, Randers Kommune og Norddjurs Kommune.
Udover at stå for projektledelse evaluerer Metodecentret indsatsens struktur, indhold, effekten hos deltagerne og ikke mindst det faglige udbytte af at gennemføre et gruppeforløb baseret på tværfaglighed.