Familie & Netværk
Familie & Netværk er en indsats til familier med børn og unge, som har adfærdsproblemer eller ikke trives i skolen, i fritiden eller i hjemmet. Metoden fokuserer på at arbejde med både forældre og netværket omkring barnet eller den unge.
Udgivelser
-
Familie & Netværk
Evalueringsrapport Familie & Netværk 2022 Evalueringsrapport Familie & Netværk 2019-2021 Familie & Netværk - brochure Artikel: Familie og Netværk mindsker risikoen for anbringelser Artikel: Sofies mor fantaserede om at begå selvmord for at få hjælp til problemer med datteren Artikel: Når man er så langt ude, at man ønsker, de tager ens barn. Herning Folkeblad
Indhold
Hvad kan metoden bruges til?
Familie & Netværk er et specialiseret tilbud til familier med børn eller unge, der mistrives og har adfærdsproblemer. Familie & Netværksforløbet hjælper børn og unge til at trives bedre, komme i skole eller i gang med beskæftigelse, bruge færre rusmidler, få et aktivt og godt fritidsliv, få gode kammerater og have struktur på hverdagen og et godt liv med familien.
I en Familie & Netværk-indsats er forældrene de vigtigste samarbejdspartnere igennem hele forløbet. Og vi opstiller mål både for barnet eller den unge og familien, som især forældre og andre personer omkring den unge eller barnet sammen med terapeuten arbejder henimod og løbende tilpasser indsatsen efter.
Hvem har gavn af metoden?
Målgruppen er børn og unge i alderen 6-17 år, som har adfærds- og trivselsproblemer. Det kan både være indadvendte problemer eller problemer, der viser sig ved udadreagerende adfærd.
Børn og unge med indadvendt adfærd kan fx vise deres mistrivsel ved, at de:
- er selvdestruktive og selvbebrejdende
- er selvskadende
- har et forstyrret spisemønster
- kan have angst, OCD, asperges, autisme
- isolerer sig - afviser kontakt til forældre og omverden
- afviser krav fra forældre og omverden
- ikke har et aktivt fritidsliv
- har skolefravær eller skolevægring
Børn og unge med udadvendt adfærd kan vise deres mistrivsel ved, at de:
- kommer i et miljø eller har en omgangskreds, hvor unge gerne tager en risiko og bruger rusmidler
- kommer i konflikt med voksne og andre børn og unge
- ofte reagerer voldsomt verbalt eller fysisk
- har et bekymrende brug af rusmidler
- afviser krav om fx at rydde op, lave lektier, komme hjem til bestemt tid etc.
- er involveret i kriminalitet eller i risiko for at blive det
- løber hjemmefra
For hele målgruppen gælder, at de kan være:
- i fare for at skulle anbringes uden for hjemmet
- i en familie, som risikerer et sammenbrud, hvor forældrene ikke kan passe deres arbejde og deres søskende mistrives
- anbragte og har brug for hjælp, når de skal flytte hjem til deres biologiske forældre eller plejeforældre
Hvad går metoden ud på?
Familie & Netværk har sit teoretiske udgangspunkt i systemisk teori og den kognitive metode. Terapeuten fra Familie & Netværk arbejder struktureret og systematisk i en analytisk fasemodel i tre faser:
- Terapeuten og familien kortlægger og analyserer udfordringer og muligheder og prioriterer, hvilke problemer de først skal behandle. Derefter beslutter de, hvad hver især skal gøre, og hvordan personer i skole, fritidsliv, øvrige familie og evt. psykolog, forebyggelseskonsulent eller andre skal inddrages.
- Terapeut, familie og netværk afprøver forskellige handlinger, tiltag, nye vaner m.m.
- Terapeut og familie evaluerer, hvordan tiltagene virker. De finder ud af, hvordan nye vaner, adfærd og handlinger kan udbredes til flere områder af barnets eller den unges liv og holdes ved lige, så barnet eller den unge bliver fastholdt på vej til bedre trivsel.
Download Familie & Netværks analytiske fasemodel
Familie & Netværk er baseret på seks værdier: forstå sammenhænge, arbejde med de givne ressourcer, mening giver motivation, fleksibilitet, udbredelse og systematik. Du kan se hele værdisættet med forklaringer i grafikken, som du kan hente her:
Download Familie & Netværks værdisæt
Vi sætter ind på flere områder samtidig og er fleksible
Behandlingens succes afhænger af, at der sættes ind på flere områder af barnets eller den unges og familiens liv samtidigt. Det betyder:
- At personerne i netværket skal være fleksible i forhold til at afholde møder med kort tidsvarsel
- At personerne i netværket er villige til at tænke kreativt for at overkomme eventuelle økonomiske, praktiske og ressourcemæssige barrierer.
Vi arbejder systematisk med Familie & Netværk sådan:
- Terapeuten er uddannet lærer, pædagog, socialrådgiver eller psykolog.
- Terapeuten har en obligatorisk grunduddannelse i Familie & Netværk-metoden.
- Den enkelte terapeut arbejder i et team, der er tilknyttet en specialuddannet vejleder, som er teamleder.
- Teamlederen vejleder terapeuterne i teamet en gang om ugen og sikrer, at behandlingsstrategien er velvalgt, velovervejet og virker.
- Teamet er tilknyttet en konsulent fra Metodecentret, som sikrer, at terapeuterne følger de grundlæggende principper og den analytiske model.
- Konsulenten uddanner løbende personalet i Familie & Netværk både lokalt og nationalt i samarbejde med eksterne specialister.
- Vi indsamler oplysninger om familien, barnet, netværket, problemer, trivsel, muligheder og udviklingen ved opstart og afslutning af Familie & Netværk-behandlingen. Dataene bruger vi til forskning og til at optimere behandlingsmetoder.
- Familie & Netværk bruger FIT (Feedback Informed Treatment) for at evaluere og justere de ugentlige sessioner med familien. Data bliver opbevaret i overensstemmelse med datalovgivningen.
Hvad er erfaringerne indtil nu?
Den første evaluering af indsatsen viser, at Familie & Netværk hjælper børn, unge og familier. Der er statistisk signifikante og positive udviklinger fra indskrivning til udskrivning på samtlige parametre, vi har evalueret. 85 procent af både familier, terapeuter og socialrådgivere o.a. er tilfredse med forløbet, der i gennemsnit varer syv måneder.
Evalueringen af Familie & Netværk fra 2019 til 2021 viser, at:
- andelen af børn og unge, som går i skole eller er beskæftigede stiger fra 66 procent til 80 procent med Familie & Netværk-forløbet.
- børnene og de unges tilknytning til skole eller beskæftigelse bliver mere stabil, da deres fravær reduceres betydeligt.
- børn og unge har store problemer med trivslen ved indskrivning, men problemerne er væsentligt mindre, når familierne udskrives fra Familie & Netværk.
- problemerne påvirker barnet eller den unges dagligdag mindre ved afslutning af forløbet.
- problemer som selvskade, søvnbesvær og udadreagerende adfærd reduceres
- næsten halvdelen af de børn og unge, som ved indskrivning er i risiko for at skulle anbringes, er hverken anbragte eller anbringelsestruede ved udskrivning fra Familie & Netværk.
- andelen af unge, som er involveret i kriminalitet falder fra 3 ud af 10 ved indskrivning til færre end 1 ud af 10 ved udskrivning.
- 7 ud af 10 af de unge, som havde et rusmiddelmisbrug i starten af forløbet, har ikke længere har et misbrug ved afslutning af Familie & Netværk.
- Det er en god behandlingseffekt. Også når vi sammenligner med andre veldokumenterede misbrugsbehandlinger for unge.
Holder de positive resultater på længere sigt?
De positive udviklinger ser grundlæggende ud til at vare ved. Målinger i 2022, seks og 12 måneder efter udskrivning viser, at:
- signifikant færre unge har et problematisk brug af rusmidler.
- færre er involveret i kriminalitet.
- andelen af børn og unge, som kommer i skole eller i bekæftigelse bliver dog ikke fastholdt efter udskrivning.
- men de børn og unge, som går i skole eller er beskæftigede har også på lang sigt et betydeligt lavere fravær
- familierne oplever, at de i høj grad kan bruge det, de har lært i Familie & Netværk-forløbet.
Find evalueringsrapporterne oppe til venstre under 'Udgivelser.'
Vil du vide mere?
Kontakt chefkonsulent ved Metodecentret Trine Gaardsøe på 24 97 45 24 eller trine@metodecentret.dk.
Du kan desuden læse mere på Familie & Netværks egen hjemmeside