Det faglige udgangspunkt for JobRus findes i projektet MOVE, en behandlingsmetode til unge med behandlingskrævende rusmiddelbrug, der blev afprøvet fra 2014-2018.
Et af de væsentlige læringspunkter fra dette projekt er, at målgruppens risiko for at blive marginaliseret ofte skyldes en kombination af flere problematikker såsom misbrug og manglende beskæftigelse. Eksisterende litteratur på området peger på, at hvis ikke de kommunale indsatser bliver mere sammenhængende, så er der et stort antal af udsatte unge, som falder gennem sikkerhedsnettet på trods af et overordnet godt hjælpesystem.
Derfor sigter JobRus efter at skabe en indsats for de unge, som er sammenhængende på tværs af de offentlige afdelinger, som de unge løbende kommer i kontakt med, og forventes dermed at have følgende effekter:
- Større parathed eller tilknytning til uddannelse og/eller beskæftigelse.
- Væsentlig reduktion af den enkelte borgeres rusmiddelforbrug og afhjælp af eventuelle tilbagefald.
Pilotprojektets overordnede mål er at udvikle en samarbejdsmodel, der virker i praksis med individuelt tilpassede mål på tværs af rusmiddelcentret, jobcentret og Ungdommens Uddannelsesvejledning. Denne samarbejdsmodel vil gennem projektperioden løbende blive tilpasset, så den giver mening for de invfagprofessionelle.