Metode
Parent Management Training – Oregon (PMTO)
Parent Management Training - Oregon (PMTO) er en særligt tilrettelagt familiefokuseret indsats, der hjælper familier med at reducere barnets udadreagerende adfærd og fremme en positiv udvikling hos barnet.
Indsatsen gavner specifikt familier med børn, der har udadreagerende adfærd. Målet er selvfølgelig at forbedre barnets adfærd, men den forandring kommer baggrund af forældrene, der skal lære at ændre måden at være sammen med barnet på — fordi forældrene er barnets læremester.
Selve alderen på børnene spænder bredt fra 4-17 år, og barnet/den unge kan igennem længere tid have været alt fra særligt krævende til grænsesøgende, trodsigt, uroligt, aggressivt eller vredt. Problemadfærden kan være diagnosticeret eller ikke-diagnosticeret, og der kan være andre diagnoser til stede. Ofte i forbindelse med adfærden kan der eksistere et bekymrende skolefravær samt uhensigtsmæssige kammeratgrupper, og disse kan ofte få den unge til at stå uden for sociale fællesskaber.
I den individuelle PMTO-behandling mødes terapeut og forældre almindeligvis en time en gang ugentligt.
I forløbet gennemgås en række temaer, og der trænes forskellige situationer. Dialog, rollespil og opfølgning via hjemmeopgaver er nogle af de metoder terapeuten anvender i kontakten med familien. Normalt mødes terapeut og familie i et særskilt behandlingslokale, men arbejdet kan også foregå i familiens hjem.
De fleste samtaler vil være alene med forældrene, da PMTO mener, at det er forældrenes ansvar at skabe hensigtsmæssige rammer for barnet. PMTO terapeuten vil kun undtagelsesvis have samtaler med barnet alene, men barnet vil af og til deltage i samtalerne sammen med forældrene.
Målgruppen for PMTO-gruppe er identisk med målgruppen for individuel PMTO, men der skal tages højde for, om deltagerne vil være i stand til at deltage i gruppeformatet. Gruppeforløbet afvikles almindeligvis med to PMTO-gruppeledere en gang ugentligt over ca. 12-14 gange. Der kan deltage forældre til 6-10 børn, dvs. ca. 14-18 voksne. Almindeligvis vil det være forældre, der deltager, men stedforældre, bedsteforældre eller andre vigtige voksne i netværket vil ofte også være velkomne.
Forløbet tilrettes familiens aktuelle behov og mestringsevne og kan derfor variere i længde. De danske erfaringer viser, at den individuelle familiebehandling i gennemsnit indeholder ca. 23 sessioner.
De fleste steder tilbydes PMTO gruppe til forældre af børn i alderen 4 til 12 år. Forløb til familier med teenagere foregår som regel individuelt.
Forskning i PMTO
Randomiserede, kontrollerede forsøg fra både Norge og USA viser, at behandling med PTMO medfører en væsentlig reduktion i barnets antisociale adfærd. Effekterne i de internationale undersøgelser har vist sig holdbare ved en 9-årig opfølgning. PMTO rangerer højt på evidens ranglisten.
Undersøgelser fra Oslo Universitet påviser, at PMTO virker bedre på børn med alvorlige adfærdsproblemer end mere traditionelle indsatser. Forældre under PTMO-programmet rapporterer om en mindre udadreagerende adfærd hos deres børn sammenlignet med børn, som modtager anden type behandling. Børnenes lærere rapporterer om øget social kompetence hos børnene.
Se en aktuel liste over PMTO forsknings artikler hos udviklerne af PMTO.
Analyse fra Rambøll
Rambøll Management har analyseret de økonomiske konsekvenser ved anvendelsen af forældreprogrammet PMTO.
Programmet har en samfundsøkonomisk nettogevinst på ca. 200.000 kr. pr. barn. Det svarer på landsplan til ca. 1 mia. kr., hvis programmet bliver givet til hele målgruppen.
PMTO gruppeindsatsen viser sig at have en samfundsøkonomisk nettogevinst på 205.000 kr. pr. barn. PMTO som individuelt tilrettelagt forløb har en samfundsøkonomisk nettogevinst på 186.000 kr. pr. barn.
Den samfundsøkonomiske analyse af PMTO (pdf)
Danske erfaringer
En evalueringsrapport fra VIVE viser, at der for PMTO er ”markante reduktioner i børns adfærdsproblemer under behandling.” Efter endt behandling er problemniveauet stadig signifikant reduceret. Et år efter afslutning udviser børnene et endnu lavere niveau af problemadfærd, og de positive udviklingskurver på den lange bane har en tendens til at være kontinuerligt hos børn i PMTO-familier.
Forældrenes kompetenceniveau bliver også styrket i familiebehandling. De oplever signifikante stigninger i mestring af forældrerollen under behandling. Der blev også fundet, at brugen af negative opdragelsesstrategier såsom daglig skældud, at sende barnet på værelset og tage hårdt fat eller slå barnet. Det betyder altså, at forældre i behandling bryder negative reaktionsmønster og erstatte dem med andre, mere positive handlinger.
På Socialstyrelsens hjemmeside kan du læse om 6 danske kommuners beskrivelser af konkrete erfaringer med dokumenterede metoder heriblandt PMTO.
Har du spørgsmål til Parent Management Training Oregon eller muligheder for en samarbejdsaftale med Metodecentret , er du altid velkommen til at kontakte os.
Projektleder
Sofie Ilsvard
T: +45 40 42 92 02
E: sofie@metodecentret.dk
Faglig programleder
Helge Hallmann
T: +45 3020 4753
E: helge@metodecentret.dk
Metodecentrets leder
Simon Østergaard Møller
T: +45 20 46 33 02
E: simon@metodecentret.dk